Mac and cheese to nic innego jak makaron z sosem beszamelowym i serem. Proste i szybkie danie jest uwielbiane przez amerykanów. Nie są oni jednak zwolennikami domowego przygotowywania posiłków - wydaje mi się że wynika to z braku czasu i lenistwa :) Ale wrócimy do makaronu - nie jest to danie najlżejsze i mało kaloryczne jak to bywa w kuchni amerykańskiej. Myślę jednak że dla tego smaku warto czasem "zgrzeszyć" :) Makaron nie nadaje się do odgrzewania.
Składniki na 2-3 porcje:
- 400ml mleka
- 50g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 150-180g sera cheddar
- 400g makaronu
Makaron ugotować al dente.
Ser ścieramy na tarce na małych oczkach.
Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy by nie powstały grudki.
Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy sos aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy ser i całość mieszamy.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i przykrywamy pokrywką na kilka chwil żeby smaki się połączyły.
W razie gdy wrzucacie zimny makaron do sosu podgrzejcie całość.
Nakładamy na talerz i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz