sobota, 16 stycznia 2016

Mac and cheese



Mac and cheese to nic innego jak makaron z sosem beszamelowym i serem. Proste i szybkie danie jest uwielbiane przez amerykanów. Nie są oni jednak zwolennikami domowego przygotowywania posiłków -  wydaje mi się że wynika to z braku czasu i lenistwa :) Ale wrócimy do makaronu - nie jest to danie najlżejsze i mało kaloryczne jak to bywa w kuchni amerykańskiej. Myślę jednak że dla tego smaku warto czasem "zgrzeszyć" :) Makaron nie nadaje się do odgrzewania.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 400ml mleka
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150-180g sera cheddar
  • 400g makaronu


Makaron ugotować al dente.

Ser ścieramy na tarce na małych oczkach.

Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy by nie powstały grudki.

Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy sos aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy ser i całość mieszamy.

Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i przykrywamy pokrywką na kilka chwil żeby smaki się połączyły.

W razie gdy wrzucacie zimny makaron do sosu podgrzejcie całość.

Nakładamy na talerz i zajadamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz