sobota, 23 stycznia 2016

Biała czekolada z kardamonem



Ostatnio kardamon jest bardzo często używany w naszej kuchni - do ciast, herbaty czy kawy. Dziś przedstawiam aromatyczną czekoladę do picia właśnie z dodatkiem kardamonu. Wspaniale pachnie i dobrze rozgrzewa po zimowym spacerze ;) Wiecie co jest najlepsze że przygotujecie to cudo w jakieś 5 minut :)

Składniki na 2 porcje:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady
  • ziarenka kardamonu (ok. 1 łyżeczki)



Ja swoje ziarenka wrzuciłam do mleka godzinę przed robieniem czekolady by wydobyć jeszcze więcej aromatu ale nie jest to konieczne.

Mleko podgrzewamy razem z śmietanką i ziarenkami kardamonu. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia.

Przelewamy przez sito by pozbyć się ziarenek. Następnie mieszamy z kawałkami czekolady mieszamy aż czekolada się rozpuści i gotowe ;)

Pychota!





2 komentarze: