Składniki:
- 2 duże marchewki potarte na małych oczkach
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego/ryżowego
- 1/2 szklanki miodu (można użyć cukru pudru i zmienić ilość w zależności jak słodkie ciasto lubicie)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kopiasta cynamonu
- 100g ziaren słonecznika
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- cynamon
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka w osobnym naczyniu ubijamy razem z miodem/cukrem ok 3 min.
Do żółtek stopniowo dodajemy pianę białkową. Następnie cieniutkim strumyczkiem cały czas miksują wlewamy olej.
Mąkę, proszek, sodę i cynamon mieszamy i po jednej łyżce dodajemy do masy jajecznej.
Na końcu dodajemy marchewkę i ziarna słonecznika mieszamy szpatułką.
Całość wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Może być tortownica 26 cm u mnie forma 23x23 cm.
Pieczemy 45 min. w temp 180st C. Do suchego patyczka.
Na ciasto przed podaniem nakładamy jogurt grecki i lekko posypujemy cynamonem. Bez tych dodatków także jest pyszne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz