niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto marchewkowe z słonecznikiem odchudzone





Bardzo lubię ciasto z dodatkiem marchewki a takie przekładane kremem z białej czekolady i mascarpone jest obłędne... A przepis znajdziecie tutaj. Dzisiaj wersja mniej kaloryczna bo wykończona jogurtem greckim. Ciasto przecudnie pachnie cynamonem jest wilgotne i chrupie słonecznikiem. Pycha!

Składniki:
  • 2 duże marchewki potarte na małych oczkach
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego/ryżowego
  • 1/2 szklanki miodu (można użyć cukru pudru i zmienić ilość w zależności jak słodkie ciasto lubicie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kopiasta cynamonu
  • 100g ziaren słonecznika
Dodatkowo:
  • jogurt grecki
  • cynamon

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka w osobnym naczyniu ubijamy razem z miodem/cukrem ok 3 min.

Do żółtek stopniowo dodajemy pianę białkową. Następnie cieniutkim strumyczkiem cały czas miksują wlewamy olej.

Mąkę, proszek, sodę i cynamon mieszamy i po jednej łyżce dodajemy do masy jajecznej.

Na końcu dodajemy marchewkę i ziarna słonecznika mieszamy szpatułką.

Całość wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Może być tortownica 26 cm u mnie forma 23x23 cm.

Pieczemy 45 min. w temp 180st C. Do suchego patyczka.

Na ciasto przed podaniem nakładamy jogurt grecki i lekko posypujemy cynamonem. Bez tych dodatków także jest pyszne ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz