piątek, 7 marca 2014

Ciasto marchewkowe z orzechami





Najlepsze jakiej do tej pory jadłam, mocno orzechowe i z delikatny kremem z mascarpone :) Pychotka!

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki* mąki tortowej
  • 1 szklanka startej na małych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (100% soku z pomarańczy)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów i orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
*szklanka 250ml


Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • płatki migdałowe do dekoracji


Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem , który dodajemy stopniowo. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek, cynamon. W kolejnej misce mieszamy sok z olejem. Do ubitych do białości jajek dodajemy partiami mąkę cały czas miksując potem stopniowo wlewamy sok wymieszany z olejem. No końcu już mieszając łyżką dodajemy marchewkę i bakalie.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem/margaryną i posypujemy mąką i wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180st C przez ok 50-60 min. I tutaj różnie bywa bo ciasto marchewkowe jest dosyć mokre więc należy metodą "patyczka" sprawdzać czy się upiekło. Ja piekę je na funkcji "góra-dół" :)

Gdy ciasto ostygnie przekrajmy na pół.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli gdy będzie zimna stopniowo wlewać i miksować z mascarpone. 
Kremem smarujemy zimne ciasto - najpierw jeden płat przykrywamy drugim i smarujemy wierzch, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki, aż się schłodzi ok 45 min :)

Smaaaaaaaacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz