Pyszny słodko-słony smak idealny na rozpoczęcie wiosny ;)
- 4 duże i 2 małe buraki
- 1 duża marchewka
- 1 mały seler
- świeżo mielona sól
- ok. 1l wody lub bulionu ( ja użyłam wody z gotowanie buraków)
Dodatkowo:
- 1 jajko na jedną porcję
- gęsta śmietana
Warzywa obieramy i kroimy w drobne plastry czy kostkę im drobniej buraki będą posiekane tym szybciej się ugotują :) Wrzucamy do garnka i gotujemy aż będą miękkie. Doprawiamy świeżo mieloną solą Ja odlałam ok 0,75 ml wody z tej w której gotowałam warzywa i użyłam zamiast bulionu.
Wodą zalewamy ugotowane warzywa i blendujemy na gładki krem.
Ja zupę podałam z jajkiem (gotowanym na twardo) bo chciałam żeby była bardziej słodka niż kwaśna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz