sobota, 15 marca 2014

Kotlety z kaszy gryczanej




Bardzo sycące kotleciki z kaszy gryczanej, pieczarek i mięsa mielonego :) Podane z sosem pieczarkowym.
Oczywiście jest to tylko propozycja podania i możecie spokojnie użyć innego ulubionego sosu.
Mi z podanych składników wyszło 6 sporych kotletów.

Składniki:

  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 100g  kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 200g pieczarek 
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej (można pominąć gdy wasze kotlety będą się dobrze formować)
  • przyprawy: papryka słodka mielona, czosnek granulowany, pieprz i sól świeżo mielona, przyprawa do mięsa mielonego, tymianek, pieprz cayenne.
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:

  • 2/3 szklanki* bulionu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • ok 200g pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej
*szklanka 200ml

Przygotowanie:
Mięso smażymy na patelni przyprawione tymiankiem, przyprawą do mielonego, pieprzem cayenne (tylko odrobina bo jest bardzo ostry). 

Pieczarki siekamy drobno i dusimy na patelni z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i posiekanymi drobno ząbkami czosnku, bez tłuszczu tylko podlewamy wodą. Ja całość 400g pieczarek zrobiłam razem i podzieliłam między sosem i kotletami.

Kaszę gotujemy w posolonej wodzie al dente - ja gotowałam 2 min mniej niż w przepisie na opakowaniu.

Wszystkie składniki czyli: mięsko,pieczarki, kaszę, jajka, musztardę i posiekaną pietruszkę mieszamy w misce, formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok 2 min z każdej strony.

Przygotowanie sosu:
Pieczarki przygotowane jw wrzucamy do rondelka, dodajemy bulion, śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Sos musi się odpowiednio zredukować żeby był gęsty ja swój gotowałam ok 7 min.

Kotleciki polewamy sosem i zajadamy. My jedliśmy podane z ogórkami konserwowymi  i liśćmi świeżego szpinaku :)



2 komentarze:

  1. Mniam-szczerze mówiąc kotlety wyglądają bardzo apetycznie, aż zgłodniałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obawiałam się ich smaku, ale wyszły pyszne :) polecam spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń