Bardzo sycące kotleciki z kaszy gryczanej, pieczarek i mięsa mielonego :) Podane z sosem pieczarkowym.
Oczywiście jest to tylko propozycja podania i możecie spokojnie użyć innego ulubionego sosu.
Mi z podanych składników wyszło 6 sporych kotletów.
Składniki:
- 200g mięsa mielonego wołowego
- 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 200g pieczarek
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej (można pominąć gdy wasze kotlety będą się dobrze formować)
- przyprawy: papryka słodka mielona, czosnek granulowany, pieprz i sól świeżo mielona, przyprawa do mięsa mielonego, tymianek, pieprz cayenne.
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- 2/3 szklanki* bulionu
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- ok 200g pieczarek
- 1 łyżka mąki pszennej
*szklanka 200ml
Przygotowanie:
Mięso smażymy na patelni przyprawione tymiankiem, przyprawą do mielonego, pieprzem cayenne (tylko odrobina bo jest bardzo ostry).
Pieczarki siekamy drobno i dusimy na patelni z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i posiekanymi drobno ząbkami czosnku, bez tłuszczu tylko podlewamy wodą. Ja całość 400g pieczarek zrobiłam razem i podzieliłam między sosem i kotletami.
Kaszę gotujemy w posolonej wodzie al dente - ja gotowałam 2 min mniej niż w przepisie na opakowaniu.
Wszystkie składniki czyli: mięsko,pieczarki, kaszę, jajka, musztardę i posiekaną pietruszkę mieszamy w misce, formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok 2 min z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Pieczarki przygotowane jw wrzucamy do rondelka, dodajemy bulion, śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Sos musi się odpowiednio zredukować żeby był gęsty ja swój gotowałam ok 7 min.
Mniam-szczerze mówiąc kotlety wyglądają bardzo apetycznie, aż zgłodniałam. :)
OdpowiedzUsuńobawiałam się ich smaku, ale wyszły pyszne :) polecam spróbować ;)
OdpowiedzUsuń