Prosty włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Proponuje Wam dzisiaj nieco odchudzony przepis ale równie smaczny ;) Żeby nie było zbyt monotonnie dwie formy podania jedna z czekoladą druga z musem truskawkowy :)
Deser przygotowałam w takich plastikowych kubeczkach, ale można użyć silikonowych foremek, filiżanek czy małych miseczek ;)
Składniki:
- 250ml śmietanki 30-36%
- 250ml mleka u mnie 1,5%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- mrożone truskawki lub inne owoce
- 2 kostki startej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Śmietankę i mleko wlać do garnka dodać cukier i gotować aż się rozpuści. Następnie dodać ziarenka wanilii (laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wydobyć ziarenka) i rum. Zagotować i zdjąć z pieca.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się cała rozpuści.
Naczynia opłukać w zimnej wodzie i nalać do nich śmietankę.
Gdy wystygnie schłodzić w lodówce aż do stężenia.
Jak łatwo wyjąć panna cottę? Należy zanurzyć na kilka sekund foremkę po sam brzeg w naczyniu z gorącą wodą, ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Truskawki rozmrozić, zblendować i musem polać panna cottę :)
Super wersja, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.