poniedziałek, 17 marca 2014

Panna Cotta wersja odchudzona



Prosty włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Proponuje Wam dzisiaj nieco odchudzony przepis ale równie smaczny ;) Żeby nie było zbyt monotonnie dwie formy podania jedna z czekoladą druga z musem truskawkowy :)

Deser przygotowałam w takich plastikowych kubeczkach, ale można użyć silikonowych foremek, filiżanek czy małych miseczek ;)

Składniki:

  • 250ml śmietanki 30-36%
  • 250ml mleka u mnie 1,5%
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • mrożone truskawki lub inne owoce
  • 2 kostki startej czekolady
Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śmietankę i mleko wlać do garnka dodać cukier i gotować aż się rozpuści. Następnie dodać ziarenka wanilii (laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wydobyć ziarenka) i rum. Zagotować i zdjąć z pieca.

Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się cała rozpuści.

Naczynia opłukać w zimnej wodzie i nalać do nich śmietankę.
Gdy wystygnie schłodzić w lodówce aż do stężenia.

Jak łatwo wyjąć panna cottę? Należy zanurzyć na kilka sekund foremkę po sam brzeg w naczyniu z gorącą wodą, ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.

Truskawki rozmrozić, zblendować i musem polać panna cottę :) 
Czekoladę kostka biała i gorzka potrzeć na grubych oczkach.






1 komentarz: