Tort przygotowałam dla męża z okazji walentynek. Ciasto mocno czekoladowe z pysznym śmietankowym kremem mascarpone. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka, bo ciasto szybko znikło ;)
Tort doskonale nadaje się na inne uroczystości takie jak urodziny czy imieniny ;)
Składniki na biszkopt:
- 200g maki tortowej
- 120g cukru (użyłam brązowego)
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 7 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- woda
- rum
- 250g mascarpone
- 250ml kremówki 30-36%
- 16g cukru waniliowego
- użyłam czerwonego barwnika
- 300ml śmietanki 30-36%
- 50ml mleka
- 120g mlecznej czekolady
- 60g gorzkiej czekolady
Biszkopt:
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy białka. Gdy będą już ubite stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując za każdym razem. Stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
Dno tortownicy (u mnie średnica 26cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto pieczemy 160st C ok 35 min. (sprawdzamy metodą suchego"patyczka"). Ciasto ostudzić i przekroić na pół.
Krem mascarpone:
Mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem. Opcjonalnie dodać barwnik i włożyć do lodówki.
Krem czekoladowy:
Mleko zagotować.Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do mleka i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić.
Ubić śmietankę na sztywną pianę. Dodać zimną!! czekoladę i wymieszaj dokładnie.
Poncz:
w szklance wymieszać rum z wada 50/50 tak żeby wyszło pół szklanki (ok. 100ml).
Ponczem skropić oba blaty ciasta. Na paterze/talerzu układamy jeden blat ciasta nakładamy krem mascarpone przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki ciasta smarujemy kremem czekoladowym.
Odłożyłam trochę czerwonego kremu i udekorowałam nim wierz ciasta :)
UWAGA!!
Polecam kremy schłodzić około 1-2h w lodówce. Łatwiej będzie je nakładać a zwłaszcza krem czekoladowy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz