Tort jest w całości moim własnym pomysłem, pierwszą przygodą z lukrem plastycznym i prezentem urodzinowym dla brata fana FCB. Może dekoracja nie jest powalająca, ale była pyszna! ;)
Tort był robiony w ciągu pieczenia ciast, taki okres w mojej rodzinie - święta, urodziny mamy, urodziny męża, urodziny barta aaa końca nie widać ;)
Składniki na ciasto:
Krem:
- 2 budynie
- 800ml mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masa cukrowa robiłam z tego przepisu
- barwniki do masy cukrowej
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki najlepiej domowego
Przygotowanie ciasto:
Białka starannie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy. Odstawiamy mikser delikatnie i powoli mieszając łyżką dodajemy po 1 łyżce mąki oraz proszek do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą. Ostudzony biszkopt należy przekroić tak aby powstały 3 krążki.
Piec w 180st C ok 15-20 min.
Przygotowanie kremu
Budynie przygotować wg przepisu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodać do szklanki w której będziemy mieszać proszek z budyniu. Żeby nie powstały grudki wlewam dobrze rozmieszany proszek do mleka jeszcze przed tym jak się zacznie gotować i cały czas mieszam. Gdy budyń zaczyna się robić gęsty energicznie mieszamy (masa będzie baardzo gęsta). Odstawiamy budyń aż będzie całkowicie zimny. Możemy przykryć wierzch folią spożywczą tak żeby się stykała z budyniem - nie powstanie wtedy "kożuch" :)
Miksujemy budyń z masłem aż uzyskamy gładki krem.
Nakładamy pierwszy krążek na paterę smarujemy 1/2 dżemu na to 1/2 masy budyniowej. Następnie kładziemy drugi krążek na niego 1/2 dżemu i 1/2 masy budyniowej i nakładamy 3 krążek. Ciasto dekorujemy masą cukrową. Wsadzamy do lodówki na noc.
Możemy tort udekorować bitą śmietaną też będzie dobry! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz