Uwielbiam kawę! Jestem wręcz kawoholikiem także te ciastka to jedne z moich ulubionych bo nie dość że kawowe to jeszcze mocno czekoladowe!
Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko roztrzepane widelcem
- 200 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczona w jednej łyżce wody - ostudzić
- 100 g poszatkowanej 60% gorzkiej czekolady
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- posypka czekoladowa (można pominąć)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Cukier ubić z masłem na najwyższych obrotach miksera przez ok 2 min. Dodać do tego jajko. Dodać do tego rozpuszczoną kawę i stopniowo dodawać składniki suche cały czas mieszając na końcu dodać poszatkowaną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na 40-50 min.
Blachę na ciasteczka wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Formować kuleczki wielkość orzecha włoskiego i ustawać o odstępach ok 4 cm od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć widelcem albo łyżką i wstawić do piekarnika 170st termoobieg ok 15 min.
Lukier:
Kawę rozpuścić z wodą i dodać do cukru. Dokładnie wymieszać. Jeżeli lukier będzie za gęsty dodać wody.
Gdy ciasteczka nie będą już ciepłe ozdobić lukrem i posypką.
Zajadać z ulubioną kawką :D
Smacznegooooo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz