piątek, 7 marca 2014

Ślimaczki z ciasta francuskiego





Dobra przekąska na imprezę! Szybko i pysznie :) Składniki można dowolnie modyfikować w zależności od zawartości lodówki :D

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g polędwicy sopockiej w kawałku
  • 300g sera żółtego w kostce
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 białko jaja kurzego dużego ;)


Ciasto francuskie rozłożyć. Ser, papryki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Porozkładać równomiernie na  cieście francuskim zostawić ok 3 cm z jednej strony nieposypane - tym zakończymy zwijanie naszej rolady. 

No więc po zwinięciu całości w roladę pokroić ja na plastry ok. 2 cm. Każdy plasterek posmarować białkiem z obu stron. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec wg przepisu na opakowaniu ciasta francuskiego zazwyczaj 200st C przez 15-20 min. Jednak jak dla mnie metoda "na oko" jest najlepsza ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz