Pyszny wiśniowo czekoladowy tort. Trochę pracy było, ale się opłacało. Z okazji urodzin męża powstało to cudo :) Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się porządnie schłodził.
Składniki biszkopt:
- 140g gorzkiej czekolady
- 75g masła
- 180g cukru
- 6 jajek
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki krem:
- 800g wiśni ze słoika ( waga tylko owoców, nie wylewajcie soku)
- 500ml soku z wiśni (właśnie tego ze słoika)
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 100ml wiśniówki (może być wódka wiśniowa)
- 800ml śmietanki 30%
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
Dekoracja:
- ok 20 sztuk wiśni odłożonych z kompotu
- 100g wiórków/płatków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
Białka i żółtka oddzielić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy do tortownicy (26cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 40 min.
Ostudzony biszkopt należy przekroić dwukrotnie aby powstały 3 krążki
Wiśnie dokładnie odsączamy na sitku. Ok 20 z nich osuszamy ręcznikiem papierowym - odstawiamy na bok (będą do dekoracji).
Teraz będziemy robić "kisiel" część soku mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną. Resztę z 500ml gotujemy. Dodajemy mieszankę z cukrem i całość chwilę gotujemy. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie i mieszamy. Jak będzie już chłodny dodajemy wiśniówkę 50ml.
Teraz będziemy robić "kisiel" część soku mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną. Resztę z 500ml gotujemy. Dodajemy mieszankę z cukrem i całość chwilę gotujemy. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie i mieszamy. Jak będzie już chłodny dodajemy wiśniówkę 50ml.
Krążki nasączyć pozostałą wiśniówką.
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Teraz nakładanie kremów. Jeden z krążków kładziemy na paterze (naczyniu na którym będziemy serwować tort) nakładamy 1/2 kisielu na to 1/4 śmietany, przykrywamy drugim krążkiem i znów 1/2 kisielu i 1/4 śmietany. Przykrywamy trzecim krążkiem. Boki i wierz smarujemy pozostałą śmietaną.
Boki i środek posypujemy czekoladą. I dekorujemy wierzch wiśniami (ok 20szt.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz