sobota, 15 marca 2014

Sos pieczarkowy





Prosty i szybki przepis na delikatny sos pieczarkowy. Idealny do pulpetów, placków ziemniaczanych, kurczaka  :)

Składniki na sos pieczarkowy:
  • 2/3 szklanki* bulionu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • ok 200g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: papryka słodka mielona, sól i pieprz, czosnek granulowany
Pieczarki siekamy drobno i dusimy na patelni z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i posiekanymi drobno ząbkami czosnku, bez tłuszczu tylko podlewamy wodą.

Można przełożyć pieczarki do rondelka lub po prostu na patelnię wlewamy bulion, śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Sos musi się odpowiednio zredukować żeby był gęsty ja swój gotowałam ok 7 min.

Polecam go podawać z kotlecikami z kaszy gryczanej ;)


1 komentarz:

  1. Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu. http://zdrowoikolorowo1.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
    Serdecznie zapraszam!

    OdpowiedzUsuń