Składniki na sos pieczarkowy:
- 2/3 szklanki* bulionu
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- ok 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy: papryka słodka mielona, sól i pieprz, czosnek granulowany
Pieczarki siekamy drobno i dusimy na patelni z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i posiekanymi drobno ząbkami czosnku, bez tłuszczu tylko podlewamy wodą.
Można przełożyć pieczarki do rondelka lub po prostu na patelnię wlewamy bulion, śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Sos musi się odpowiednio zredukować żeby był gęsty ja swój gotowałam ok 7 min.
Polecam go podawać z kotlecikami z kaszy gryczanej ;)
Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu. http://zdrowoikolorowo1.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!