Nadszedł piątek więc u nas tradycyjnie bez mięsa ;) Wymyśliłam sobie że zrobię placuszki z kaki, ale nigdzie nie mogłam ich dostać więc stwierdziłam że będzie eksperyment z kiwi!
I okazał się bardzo udany - wyszły pyszne kukurydziane placuszki o smaku kiwi ;)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki kukurydzianej
- ok. 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy)
- 3 kiwi
*szklanka 250ml
Dodatkowo można użyć
- jogurt grecki
- miód
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Kiwi obrać i pokroić w kostkę i dodać do masy.
Tylko pierwszą porcję smażyłam na odrobinie tłuszczu. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem ;)
Jeżeli użyjecie innej mąki to placuszki mogą trochę zmienić konsystencję więc trzeba dodać więcej mąki/mleka żeby były odpowiedniej gęstości ;)
Polać jogurtem i miodem ;) (można pominąć)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz