Uwielbiam! Na pierwszy rzut oka dziwne danie, bakłażan z cebulą nie brzmi zbyt apetycznie a jest całkowicie odwrotnie. Gdy byliśmy w Grecji jakoś nie mogłam się przekonać do jedzenia mięsa (nie licząc musaki) więc nałogowo jadłam sałatkę grecką i właśnie tą przystawkę ;)
Nie jest zbyt trudna do przygotowania i smakuje rewelacyjnie ;)
Można serwować jako przystawkę ja zrobiłam w formie obiadu z sałatką grecką ;)
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 4-5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ser feta
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, pieprz, zioła prowansalskie, ziarenka smaku, pieprz
Bakłażany pokorić w plastry o grubości ok 1cm. Można je ugotować w wodzie lub na parze żeby były al dente. Cebulę posiekać w cienkie paski, przyprawić i najpierw podmażyć na oleju a potem dusić z małą ilością wody (cały czas podlewając gdy woda wyparuje) aż będzie baardzo miękka i jeszcze doprawić do smaku. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli.
Gotową cebulę nakładamy na plastry bakłażana i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na 10 min. Wyjumjemy i na każdą porcję kładziemy 3-4 małe kwadraciki fety.
Myślę, że takie połączenie musi być pyszne, chętnie przygotuję na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńPyszne też zasmakowałam w Grecji
OdpowiedzUsuń