Hmm.. ciężki patison do zgryzienia! Trochę walki z wydostaniem patisona ze skorupy, ale się opłacało. Możecie poszukać jakiejś metody mniej drastycznej - ja następnym razem tak zrobię ;p Tymczasem patisona wydostałam za pomocą tłuczka do mięsa :)
Składniki na 2 porcje:
- 2 patisony
- 1 woreczek ryżu
- 200g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 4 świeże pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: świeżo mielona sól morska i pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, czosnek granulowany, tymianek
- opcjonalnie żółty ser lub mozzarella do posypania
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny 200g
- 2 łyżki płaskie majonezu (można pominąć w wersji fit :))
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie patisony:
Patisona obrać/roztrzaskać lub w inny sposób wydobyć ze skorupy i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w posolonej wodzie tak żeby był al dente bo będziemy go jeszcze do piekarnika wsadzać na trochę. Cebulkę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju gdy się zeszkli dodać mięso posypać pieprzem i solą smażyć aż będzie miękkie.
W tym czasie sparzyć pomidory i obrać ze skórki pokroić w kostkę drobna i dodać do mięsa gdy będzie gotowe i dalej dusić. Następnie dodać przecier i resztę przypraw ( do smaku jak kto lubi:)).
Gdy sos będzie gotowy wymieszać z ryżem.
Tak gotowym farszem nadziewać patisony można posypać mozzarellą lub żółtym serem. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej folia aluminiową i wysmarowana jedną łyżką oliwy. Do nagrzanego piekarnika 180st C włożyć patisony i zapiekać przez ok 20 min aż do miękkości patisonów.
Sos czosnkowy:
Czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę wymieszać z jogurtem i majonezem. Odstawić na trochę żeby czosnek uwolnił aromat ;)
Patisony polać sosem i konsumować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz