środa, 26 marca 2014

Lasagne bolognese czyli Lazania po bolońsku




Już dawno kupiłam makaron do lazanii i całkiem o nim zapomniałam :) Dopiero Magda przypomniała mi że czas go wykorzystać ;) Skorzystałam z tego przepisu  klik, ale oczywiście jak to ja trochę go zmodyfikowałam.

Ciężko zrobić apetyczne zdjęcia a więc są jakie są. Lazania wyszła bardzo aromatyczna i pyszna ;)

Składniki:
  • ok 500g makaronu lasagne

Składniki na sos bolognese:
  • 1g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 1 duża cebula (u mnie czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: do mięsa mielonego, bazylia, oregano, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kartonik passaty 
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody

Składniki na sos beszamel:
  • 800ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie sos bolognese:
Cebule i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy do tego mięso mielone i przyprawy. Oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach duszenia dolewamy passatę oraz wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy całość jeszcze doprawiamy do smaku.

Przygotowanie beszamelu:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. Sos gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu tak żeby się zredukował i zrobił odpowiednio gęsty. Przyprawiamy.

Na Blaszkę/ naczynie żaroodporne ( u mnie 20x30cm) nakładamy porcję beszamlu i układamy makaron, następnie beszamel, sos bolognese i znów makaron. I tak aż wypełnimy całe naczynie. Na końcu mieszamy resztę beszamelu i bolognese i nakładamy jako ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy startym serem. Dodatkowo posypałam je oregano ;)

Ja zapiekałam 30 min w 200st C.

Jeżeli chodzi o przyprawy to zużyłam 1 opakowanie do mięsa mielonego, połowę paczki oregano, bazylii i ziół.

Jak robię beszamel to stopniowo wlewam mleko i najpierw dokładnie mieszam trzepaczką. Jeżeli zrobią się wam grudki można sos przez sitko przelać.




4 komentarze:

  1. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję że tobie też się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis wczoraj ale dałam 1kg mięsa mielonego, 2 cebule (białe), czosnek w proszku (przyprawa), a do sosu beszamel najpierw 3 łyżki a pod koniec jeszcze 2 łyżki mąki, może i były jakieś malutkie grudki gdzieś ale one w niczym nie psują smaku, trzeba się postarać wymieszać to możliwie długo dla efektu

    Przepis prosty a lazania pyszna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super! cieszę się że wyszła! ;)

    OdpowiedzUsuń