Jutro na obiad leczo po polsku. Dlaczego po polsku? Bo oryginalne węgierskie leczo podawane jest bez mięsa. U mnie znajdziecie opcje z kiełbasą.
Dodatkiem będzie świeże pieczywo, ale można go zastąpić np ryżem ;)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ok. 300g kiełbasy chudej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów w zalewie
- przyprawy: bazylia, tymianek, majeranek, oregano, świeżo mielony pieprz i sól morska
Dodatkowo:
- ulubione pieczywo
- woreczek ryżu
Przygotowanie:
Leczo najlepiej smakuje po paru godzinach lub następnego dnia bo dopiero wtedy smaki będą idealnie połączone ;)
Leczu uwielbiam już czuję jego zapach. Dziękuje za przypomnienie, muszę zrobic.
OdpowiedzUsuń