poniedziałek, 17 marca 2014

Leczo po polsku




Jutro na obiad leczo po polsku. Dlaczego po polsku? Bo oryginalne węgierskie leczo podawane jest bez mięsa. U mnie znajdziecie opcje z kiełbasą.

Dodatkiem będzie świeże pieczywo, ale można go zastąpić np ryżem ;)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ok. 300g kiełbasy chudej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 dużych świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów w zalewie
  • przyprawy: bazylia, tymianek, majeranek, oregano, świeżo mielony pieprz i sól morska


Dodatkowo:

  • ulubione pieczywo
  • woreczek ryżu


Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki a te jeszcze przekroić na pół. Podsmażyć na patelni ( ja zrobiłam to bez tłuszczu). Dodać posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i razem podsmażyć. Papryki pokroić i wrzucić do garnka zalać wodą do poziomu warzyw i pogotować aż będzie al dente. Wodę wylać. Wrzucić do garnka z papryką pokrojoną w kostkę cukinię, dodać pomidory z puszki (jeżeli mamy świeże sparzyć obrać posiekać w kostkę) i kiełbasę. Przyprawić i gotować aż cukinia będzie miękka i smaki przypraw się połączą.

Leczo najlepiej smakuje po paru godzinach lub następnego dnia bo dopiero wtedy smaki będą idealnie połączone ;)


1 komentarz:

  1. Leczu uwielbiam już czuję jego zapach. Dziękuje za przypomnienie, muszę zrobic.

    OdpowiedzUsuń