Uwielbiam miętę więc stwierdziłam że czas na aromatyczne babeczki miętowe. W moim wykonaniu są one mocno kakaowe z listkami świeżej mięty w środku polane lukrem miętowym. Niebo w gębie! :)
Składniki:
- 2 szklanki* mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 12 lisków świeżej mięty
- tabliczka gorzkiej czekolady
*szklanka 250ml
Składki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 5-7 listków mięty drobno posiekanych
Przygotowanie:
Listki mięty pokroić na mniejsze kawałki a czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki - przesiać mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę. W drugiej misce mikserem wymieszać składniki mokre - jajka ubić potem dodać mleko i olej. Następnie stopniowo dodawać suche składniki do mokrych cały czas miksując. Dodać miętę i płynną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i rozkładać do papilotek. Piec 180st C przez 20-22 min.
Lukier:
Wymieszać dokładnie cukier z woda i miętą polewać babeczki jak już wystygną.
Lukier:
Wymieszać dokładnie cukier z woda i miętą polewać babeczki jak już wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz