niedziela, 2 marca 2014

Muffiny miętowe





Uwielbiam miętę więc stwierdziłam że czas na aromatyczne babeczki miętowe. W moim wykonaniu są one mocno kakaowe z listkami świeżej mięty w środku polane lukrem miętowym. Niebo w gębie! :)

Składniki:
  • 2 szklanki* mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 12 lisków świeżej mięty
  • tabliczka gorzkiej czekolady
*szklanka 250ml

Składki na lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 5-7 listków mięty drobno posiekanych

Przygotowanie:
Listki mięty pokroić na mniejsze kawałki  a czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki - przesiać mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę. W drugiej misce mikserem wymieszać składniki mokre - jajka ubić potem dodać mleko i olej. Następnie stopniowo dodawać suche składniki do mokrych cały czas miksując. Dodać miętę i płynną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i rozkładać do papilotek. Piec 180st C przez 20-22 min.

Lukier:
Wymieszać dokładnie cukier z woda i miętą polewać babeczki jak już wystygną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz