niedziela, 9 marca 2014

Łosoś podawany na szpinaku




Łososia uwielbiam, mogłabym jeść codziennie. Ta forma jego podania jest wyśmienita na każdą okazje!
A więc zapraszam do wypróbowania łososia podawanego ze szpinakiem i kolorowym penne w lekkim sosie koperkowym ;)

Składniki dla 2 osób:

  • 2x200g filetu z łososia
  • 500g świeżego szpinaku
  • 6 pomidorku koktajlowych
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 100g kolorowego makaronu penne
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • świeży koperek
  • świeżo mielona sól morska i pieprz, przyprawa do ryb
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Makaron ugotować w posolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu.

Szpinak wrzucić na patelnie dodać posiekany ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i ziarna słonecznika (można je wcześniej podsmażyć na patelni ok 1 min mieszając, bez tłuszczu!) i gotować przez ok 1-2 min.

Łososia umyć, przyprawić z każdej strony przyprawami i usmażyć na oliwie z każdej strony aż się zarumieni.

Koperek posiekać i pogrzać w garnku razem ze śmietanką.

Serwowanie: Łososia skropić lekko cytryną, ułożyć na szpinaku, makaron polać sosem koperkowym i zajadać ;)

Uwaga! Można kupić jeden płat łososia i przekroić na pół tylko ważne żeby  był wmiare równej grubość bo potem przy smażeniu cieńsza część będzie gotowa a grubsza surowa. Jeżeli chcecie podawać go ze skórą sprawdźcie czy nie ma na niej łusek (łee!) jeżeli są trzeba się ich pozbyć ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz