Łososia uwielbiam, mogłabym jeść codziennie. Ta forma jego podania jest wyśmienita na każdą okazje!
A więc zapraszam do wypróbowania łososia podawanego ze szpinakiem i kolorowym penne w lekkim sosie koperkowym ;)
Składniki dla 2 osób:
- 2x200g filetu z łososia
- 500g świeżego szpinaku
- 6 pomidorku koktajlowych
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 100g kolorowego makaronu penne
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- świeży koperek
- świeżo mielona sól morska i pieprz, przyprawa do ryb
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
Makaron ugotować w posolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak wrzucić na patelnie dodać posiekany ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i ziarna słonecznika (można je wcześniej podsmażyć na patelni ok 1 min mieszając, bez tłuszczu!) i gotować przez ok 1-2 min.
Łososia umyć, przyprawić z każdej strony przyprawami i usmażyć na oliwie z każdej strony aż się zarumieni.
Koperek posiekać i pogrzać w garnku razem ze śmietanką.
Serwowanie: Łososia skropić lekko cytryną, ułożyć na szpinaku, makaron polać sosem koperkowym i zajadać ;)
Uwaga! Można kupić jeden płat łososia i przekroić na pół tylko ważne żeby był wmiare równej grubość bo potem przy smażeniu cieńsza część będzie gotowa a grubsza surowa. Jeżeli chcecie podawać go ze skórą sprawdźcie czy nie ma na niej łusek (łee!) jeżeli są trzeba się ich pozbyć ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz