Smak dzieciństwa dzisiaj trochę z innego mniej tradycyjnego przepisu. Są równie dobre i meeega słodkie.
Na specjalne życzenie mojego męża ;)
Składniki na 25-30 szt.:
- 400g masy kajmakowej np z puszki
- 100g ryżu preparowanego
- 70g białej czekolady, połamanej
- 70g gorzkiej czekolady, połamanej
Masę kajmakową dzielimy na pół pomiędzy dwa rondelki. Do jednego wrzucamy białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki a do drugiego gorzką czekoladę. Obie masy podgrzewamy, mieszając na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
Do każdego z rondelków dodajemy po 50g ryżu i dokładnie mieszamy z masą.
Wsadzamy do lodówki na ok 2-3h. Następnie formujemy szyszki.
Najlepiej smakują po ok 12h w lodówce.
Szyszki możemy pokładać do papilotek lub obok siebie w małych odstępach, nawet jeśli będą się lekko stykać można je bez problemy rozdzielić.
mniam! przysmak z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć! smakują jak u mamy :)
OdpowiedzUsuńwitam! a ja jeszcze obtoczylam moje kulki w wiorkach kokosowych i mialam przepyszne rafaello po polsku
OdpowiedzUsuńoooo! super pomysł! następnym razem się skuszę na pewno bo kokos uwielbiam :)
Usuń