sobota, 15 marca 2014

Szyszki z ryżu preparowanego




Smak dzieciństwa dzisiaj trochę z innego mniej tradycyjnego przepisu. Są równie dobre i meeega słodkie.
Na specjalne życzenie mojego męża ;)

Składniki na 25-30 szt.:

  • 400g masy kajmakowej np z puszki
  • 100g ryżu preparowanego
  • 70g białej czekolady, połamanej
  • 70g gorzkiej czekolady, połamanej


Masę kajmakową dzielimy na pół pomiędzy dwa rondelki. Do jednego wrzucamy białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki a do drugiego gorzką czekoladę. Obie masy podgrzewamy, mieszając na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.

Do każdego z rondelków dodajemy po 50g ryżu i dokładnie mieszamy z masą.
Wsadzamy do lodówki na ok 2-3h. Następnie formujemy szyszki.

Najlepiej smakują po ok 12h w lodówce.

Szyszki możemy pokładać do papilotek lub obok siebie w małych odstępach, nawet jeśli będą się lekko stykać można je bez problemy rozdzielić.







4 komentarze:

  1. mniam! przysmak z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie da się ukryć! smakują jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! a ja jeszcze obtoczylam moje kulki w wiorkach kokosowych i mialam przepyszne rafaello po polsku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo! super pomysł! następnym razem się skuszę na pewno bo kokos uwielbiam :)

      Usuń