Uwielbiam kawe, jestem wręcz kawoholikiem ;) Dzień bez kawy jest dniem straconym! Polecam więc domowe latte macchiato z syropem o smaku amaretto :) Jest naprawdę pyszne :)
Żeby powstała nam 3 warstwowa kawa trzeba przestrzegać paru ważnych zasad :)
- Temperatura mleka powinna być niższa niż espresso.
- Kawę wlewamy powoli małym strumyczkiem.
- Im więcej % będzie miało mleko tym piana będzie lepiej się ubijać.
Składniki na 2 kawy:
- 350ml mleka (u mnie 1,5%)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok.100-120ml wody
- 4 łyżki syropu amaretto (można użyć likieru ;)
Mleko podgrzać i spienić za pomocą blendera/ spieniacza / shakera.
Kawę zalewamy gorącą wodą.
Do szklanek w których będzie podawane latte wlewamy syrop. Następnie mleko (już spienione jeżeli używamy shakera/blendera) i spieniamy. Na końcu powoli małym strumyczkiem wlewamy kawę.
rewelacja, po proszę taką kawę:)
OdpowiedzUsuńzapraszam więc! ;)
OdpowiedzUsuń