piątek, 28 marca 2014

Latte Macchiato o smaku amaretto


Uwielbiam kawe, jestem wręcz kawoholikiem ;) Dzień bez kawy jest dniem straconym! Polecam więc domowe latte macchiato z syropem o smaku amaretto :) Jest naprawdę pyszne :)

Żeby powstała nam 3 warstwowa kawa trzeba przestrzegać paru ważnych zasad :)


  1. Temperatura mleka powinna być niższa niż espresso.
  2. Kawę wlewamy powoli małym strumyczkiem.
  3. Im więcej % będzie miało mleko tym piana będzie lepiej się ubijać.


Składniki na 2 kawy:

  • 350ml mleka (u mnie 1,5%)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ok.100-120ml wody
  • 4 łyżki syropu amaretto (można użyć likieru ;)


Mleko podgrzać i spienić za pomocą blendera/ spieniacza / shakera.
Kawę zalewamy gorącą wodą.
Do szklanek w których będzie podawane latte wlewamy syrop. Następnie mleko (już spienione jeżeli używamy shakera/blendera) i spieniamy. Na końcu powoli małym strumyczkiem wlewamy kawę.


2 komentarze: