sobota, 22 marca 2014

Red Velvet Cupcakes




Klasyczne i popularne na całym świecie - biało czerwone babeczki Red Velvet ;)

Składniki:

  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/4 szklanki* mąki
  • 1/2 szklanki maślanki (ja użyłam 3/4 szklanki jogurtu naturalnego)
  • czerwony barwnik

*szklanka 250ml

Składniki na krem:


  • 200g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru


Mąkę, kakao, proszek i sodę mieszamy razem. W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Jogurt mieszamy w szklance z czerwonym barwnikiem. Do utartego masła dodajemy na przemian suche składniki i zabarwiony jogurt.

Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek silikonowych/do babeczek (te wykładamy papilotkami). Pieczemy 20-25 min w rozgrzanym do 180st C piekarniku.

Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dajemy po łyżce mascarpone i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy cukier puder i jeszcze krótko miksujemy ;)

Masę nakładamy na zimne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz