Klasyczne i popularne na całym świecie - biało czerwone babeczki Red Velvet ;)
Składniki:
- 50g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 i 1/4 szklanki* mąki
- 1/2 szklanki maślanki (ja użyłam 3/4 szklanki jogurtu naturalnego)
- czerwony barwnik
*szklanka 250ml
Składniki na krem:
- 200g serka mascarpone
- 150ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Mąkę, kakao, proszek i sodę mieszamy razem. W misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Jogurt mieszamy w szklance z czerwonym barwnikiem. Do utartego masła dodajemy na przemian suche składniki i zabarwiony jogurt.
Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek silikonowych/do babeczek (te wykładamy papilotkami). Pieczemy 20-25 min w rozgrzanym do 180st C piekarniku.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dajemy po łyżce mascarpone i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu dodajemy cukier puder i jeszcze krótko miksujemy ;)
Masę nakładamy na zimne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz