Makaron mogłabym jeść codziennie :) Pyszczne makaronowe muszle nadziewane wołowym mięsem mielonym z dodatkiem fasolki szparagowej kukurydzy i marchewki ;) Sycąca pychotka ;)
Składniki:
- 20 dużych muszli makaronowych
- 150-200g mięsa mielonego wołowego
- 3 duże łyżki kukurydzy
- garść fasolki szparagowej (mrożona)
- 1/2 dużej marchewki
- 1/2 cebuli
- 1/2 dużej pietruszki
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ok.100g)
- 100-150 ml wody
- przyprawy: do mięsa mielonego, oregano, czosnek
Muszle gotujemy wg przepisu na opakowaniu razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką. Około 4 min przed końcem gotowania wrzucamy fasolkę.
Mięso przyprawiamy i podsmażamy z odrobiną oleju/oliwy na patelni. Potem podlewamy wodą i dusimy aż woda odparuje i będzie miękkie. W szklance/miseczce mieszamy koncentrat z wodą i wlewamy do mięsa.
Oddzielamy warzywa od makaronu i dodajemy do sosu razem z kukurydzą. Całość mieszamy.
Muszle przelewamy zimną wodą. Do każdej wkładamy nadzienie.
Można zapiec je w piekarniku z serem żółtym lub mozzarellą ;) (wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy serem i zapiekamy 180st C przez 10 min)
Muszelki wyglądają cudownie - aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńdzięki! są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię makaron. Takie muszelki są wspaniałe i pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuje! zróbcie na obiad napewno wszyscy będą zadowoleni ;D
OdpowiedzUsuńA na zimno można je podawać? Próbowała tak pani? Ciekawe czy będą takie dobre ?
OdpowiedzUsuńHmm nie próbowałam. Ale wydaje mi się że nie będą zbyt dobre. Na zimno polecam faszerowane tuńczykiem, porem, kukurydzą i majonezem :)
OdpowiedzUsuń