Wczoraj minęło 24 lata jak żyje i około 12 jak gotuje ;) Nie umiałam się zdecydować jaki tort zrobić miał być truskawkowy, malinowy, borówkowy, kawowy a wyszedł bananowo limonkowy. I bardzo dobrze bo był obłędny :) Słodki i zarazem kwaskowaty. Blaty nasączyłam domowa cytrynówką! Super połączenie i w miarę szybki w przygotowaniu ;)
Zerwałam też z tradycyjnym w moim domu przepisem na biszkopta i tym razem posłużyłam się przepisem Kingi Paruzel
Składniki na ciasto (tortownica 26cm):
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki (tortowa)
- 1 szklanka cukru (użyłam brązowy i tylko 3/4 szklanki)
- 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam)
- odjęłam jedną łyżkę mąki pszennej i dodałam jedną łyżkę kakao gorzkiego
Składniki na krem:
- 1 i 1/2 opakowanie serka mascarpone (375g)
- 330ml śmietanki 30%
- 1 duży banan
- 1 limonka (sok+skórka)
- 1 opakowanie czekoladowych kropelek
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 50ml domowej cytrynówki (można pominąć)
- 1/2 banana
- ziarenka kawy polane czekoladą
- posypka czekoladowa
Przygotowanie ciasta:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną białą pianę, stopniowo dodajemy cukier.
- Następnie po jednym żółtku.
- Ja teraz odstawiłam mikser i mieszając z pomocą drewnianej łyżki stopniowo dodawałam wcześniej połączone mąki i proszek do pieczenia.
- Ciasto wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (polecam jednak wysmarować ją margaryną i wysypać mąką bo używając papieru ciasto mi się trochę pokruszyło co widać na zdjęciach poniżej..)
- Pieczemy 170st C ok 40-50 min ( ja piekłam 60 min) sprawdzając metodą suchego patyczka.
- Upieczone ciasto należy przekroić tak aby powstały 3 blaty.
Przygotowanie kremu:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i stopniowo po jednej łyżce dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek.
- Dodajemy po łyżce cukru i ciągle miksujemy.
- Teraz odkładamy ok. 1/3 kremu - będziemy nim dekorować tort.
- Do reszty wrzucamy rozgniecionego widelcem banana. Skórkę startą z limonki i wyciśnięty sok. Całość chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy kropelki i mieszamy łyżką.
Składanie tortu:
- Cytrynówką skrapiamy każdy blat ciasta.
- Przygotowany krem dzielimy na pół.
- Kładziemy na paterę pierwszy blat ciasta, 1/2 masy, kolejny blat, 1/2 masy i trzeci blat.
- Smarujemy ciasto odłożoną porcją białego kremu.
- Dekorujemy ziarenkami, plasterkami banana i posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz