Poprostu niebo w gębie! Słodziutkie i z moim ulubionym dodatkiem KAWĄ! Tym razem w pastaci palonych ziaren kawy oblanych gorzką i mleczną czekoladą. W przygotowaniu bardzo szybkie, bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie :)
Składniki na 5-6 tartaletek*:
- 220g ciastek HIT z nadzieniem czekoladowym (1 paczka)
- 50g masła
Nadzienie:
- 1 budyń bez cukru o smaku waniliowym
- 1 laska wanilii
- 500ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50-60g masła
Dekoracja:
- palone ziarna kawy oblane czekoladą można użyć np. M&M ;)
Ciasteczka rozdrabniamy tak żeby miały konsystencję piasku. Ja najpierw rozgniotłam je rękami a potem dokończyłam blenderem ;) Masło roztopić na gazie. Jak będzie zimne wymieszać z pokruszonymi ciastkami ( ja użyłam blendera ale nie szło to zbyt dobrze więc wymieszałam rękami bardzo dokładnie). I nakładamy do tartaletek mocno dosciskając. Wkładamy do lodówki i bierzemy się z przygotowanie kremu.
Budyń przygotować jak na opakowaniu z tym, że do proszku budyniowego dodajemy dodatkowo mąkę ziemniaczaną. Laskę wanili przecinamy wzdłóż i za pomocą noża wydobywamy ziarenka i dodajemy do mleka. Proszek budyniowy dodajemy jeszcze zanim mleko zacznie się gotować i cały czas mieszamy unikniemy w ten sposób powstania grudek.
Gdy budyń będzie gotowy wierzch przykrywamy folią spożywczą tak żeby się z nim stykała nie powstanie wtedy korzuch. Masę należy bardzo dobrze schłodzić dopiero gdy będzie całkowicie zimna dodajemy masło ( w temp. pokojowej) i cukier całość miksujemy na gładką masę.
Masę nakładamy na tartaletki i dekorujemy ziarenkami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz