Składniki:
- 9 plasterków szynki parmeńskiej
- 27 szparagów zielonych (ok 500g)
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
Składniki na sos holenderski:
- 4 żółtka
- 100g masła
- 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub soku z cytryny)
- sól i pieprz
Szparagi ugotować w posolonej wodzie, aż będą miękkie ( ja lubię al dente)
Następnie zawijamy je w szynkę - jeden plasterek na 3 szparagi i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) aż szynka się zarumieni.
Przepis na jajko w koszulce klik
Sos holenderski:
Masło należy roztopić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy pod koniec 2 łyżki wina/cytryny.
Cały czas miksując dodajemy rozpuszczone masło.
Doprawiamy do smaku.
Żółtka można także ubić na parze. Jednak sprawdziłam i nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz