Do przygotowania będzie nam potrzebne:
- 1 litr wody = 1 łyżka octu winnego
- jajka
- sól i pieprz
Dodatkowo:
grzanka ( u mnie z chleba orkiszowego)
sos holenderski
Wodę z octem gotujemy.
Jajko delikatnie rozbijamy do miseczki.
Gdy woda zacznie się gotować za pomocą łyżki tworzymy wir na środku i delikatnie wlewamy jajko.
Gotujemy 2 min.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Wody nie solimy!
- Garnek na gotowania powinien być min. do połowy zapełniony wodą (wtedy dodajemy odp ilość octu). Jeżeli będzie jej za mało jajko może się przykleić do dna.
- Naraz wbijamy tylko jedno jajko.
Gdyby coś było niezrozumiałe polecam filmik Pascala ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz