sobota, 26 kwietnia 2014

Idealne jajko w koszulce



U mnie w kuchni było dziś dodatkiem do szparagów. Jajko w koszulce podane na toście z dodatkiem sosu holenderskiego będzie idealnym śniadaniem w stylu francuskim :) Jest banalne w przygotowaniu a bardzo ładnie się prezentuje. Ta forma z wylewający się żółtkiem jest zdecydowanie moim faworytem!


Do przygotowania będzie nam potrzebne:
  • 1 litr wody = 1 łyżka octu winnego 
  • jajka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
grzanka ( u mnie z chleba orkiszowego)
sos holenderski

Wodę z octem gotujemy.
Jajko delikatnie rozbijamy do miseczki.
Gdy woda zacznie się gotować za pomocą łyżki tworzymy wir na środku i delikatnie wlewamy jajko.
Gotujemy 2 min.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:
  1. Wody nie solimy!
  2. Garnek na gotowania powinien być min. do połowy zapełniony wodą (wtedy dodajemy odp ilość octu). Jeżeli będzie jej za mało jajko może się przykleić do dna.
  3. Naraz wbijamy tylko jedno jajko.
Gdyby coś było niezrozumiałe polecam filmik Pascala ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz