wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocna babka cytrynowa



Pyszna cytrynowa babka. Nie jest sucha tylko bardzo wilgotna a moim zdaniem takie są najlepsze. Cytryna jest bardzo wyczuwalna dzięki dużej ilości soku bo aż z dwóch cytryn. Dodatkowo dodałam 2 łyżki skórki startej z cytryny. Wersja z cukrem pudrem jest idealna bo ciasto nie jest wtedy przesłodzone.

Składniki:
  • 350g maki tortowej
  • 250g cukru
  • 250g margaryny ( musi być bardzo miękka)
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Ciągle miksując dodajemy po 1 jajku ( po każdym miksujemy ok 1 min.) w tym czasie także stopniowo dodajemy sok z cytryn. Uwaga musicie to robić w baardzo małych ilościach żeby masa się nie zważyła.

Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy już za pomocą łyżki.
Przekładamy do formy na babkę 22 cm wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą/mąką.

Pieczemy w piekarniku 180st c przez ok 50 min ( sprawdzamy metodą patyczka) moja babka piekła się ok 70 min dopiero wtedy była upieczona.

Gdy babka będzie całkowicie ziemna posypujemy cukrem pudrem.






Przepis (trochę go zmodyfikowałam) pochodzi z strony domowe-wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz