Uwielbiam łososia! Tą rybę można jeść codziennie :) Gdy muszę zrobić na szybko obiad ta forma jest idealna. Mało skomplikowane danie wystarczy łosoś, śmietana i trochę ziół u mnie prowansalska mieszanka i koperek. Tutaj jest podana ilość na około 4 porcje ;)
Składniki:
- ok. 500g filetu z łososia
- 600-700g makaronu penne
- 330ml śmietany 12% (1 duże opakowanie)
- świeży koperek
- zioła prowansalskie (suszone-przyprawa)
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente)
Łososia kroimy w dużą kostkę (jeżeli będzie zbyt drobna to podczas smażenia zrobi się papka). Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i smażymy na odrobinie oleju aż będzie miękki (wystarczy jakieś 7-10 min).
Jak będzie gotowy wlewamy śmietanę i posiekany koperek. Wystarczy że śmietana się podgrzeje (nie trzeba czekać aż się będzie gotować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz