poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Łosoś w sosie śmietanowo ziołowym


Uwielbiam łososia! Tą rybę można jeść codziennie :) Gdy muszę zrobić na szybko obiad ta forma jest idealna. Mało skomplikowane danie wystarczy łosoś, śmietana i trochę ziół u mnie prowansalska mieszanka i koperek. Tutaj jest podana ilość na około 4 porcje ;)

Składniki:

  • ok. 500g filetu z łososia
  • 600-700g makaronu penne
  • 330ml śmietany 12% (1 duże opakowanie)
  • świeży koperek 
  • zioła prowansalskie (suszone-przyprawa)
  • sól, pieprz 


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente)

Łososia kroimy w dużą kostkę (jeżeli będzie zbyt drobna to podczas smażenia zrobi się papka). Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i smażymy na odrobinie oleju aż będzie miękki (wystarczy jakieś 7-10 min).

Jak będzie gotowy wlewamy śmietanę i posiekany koperek. Wystarczy że śmietana się podgrzeje (nie trzeba czekać aż się będzie gotować).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz