Tym razem postanowiłam coś namieszać ;) Pancakes wyszły bardzo puszyste i kremowe dzięki mascarpone. Około 15 dosyć sporych szt. Nie ma w przepisie zbyt dużo cukru gdyż dodatki z którymi będą podane są słodkie. Dzisiaj będą maliny, syrop klonowy i jogurt. Smacznego!
Składniki:
- 125g mascarpone
- ok.1 i 3/4 szklanki* mąki
- ok. 200ml mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- świeżo starta laska cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego (+1 do smażenia pierwszej porcji)
*szklanka 250ml
Dodatkowo:
- dżem malinowy niskosłodzony
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
Najpierw w misce za pomocą trzepaczki mieszamy mascarpone z mlekiem. Tak żeby powstała jednolita masa bez grudek. Dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Ilość mąki/ mleka można zmodyfikować. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Tylko pierwszą porcję z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli będą przywierać do patelni to trzeba użyć tłuszczu do każdej porcji. Jeśli macie teflonową patelnię nie powinno być problemu ;)
Pieczemy z każdej strony aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz