piątek, 25 kwietnia 2014

Pancakes z mascarpone i malinami


Tym razem postanowiłam coś namieszać ;) Pancakes wyszły bardzo puszyste i kremowe dzięki mascarpone. Około 15 dosyć sporych szt. Nie ma w przepisie zbyt dużo cukru gdyż dodatki z którymi będą podane są słodkie. Dzisiaj będą maliny, syrop klonowy i jogurt. Smacznego!

Składniki:

  • 125g mascarpone
  • ok.1 i 3/4 szklanki* mąki
  • ok. 200ml mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 
  • świeżo starta laska cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (+1 do smażenia pierwszej porcji)
*szklanka 250ml

Dodatkowo:
  • dżem malinowy niskosłodzony
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy


Najpierw w misce za pomocą trzepaczki mieszamy mascarpone z mlekiem. Tak żeby powstała jednolita masa bez grudek. Dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Ilość mąki/ mleka można zmodyfikować. Ciasto powinno być dosyć gęste.

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Tylko pierwszą porcję z dodatkiem tłuszczu. Jeżeli będą przywierać do patelni to trzeba użyć tłuszczu do każdej porcji. Jeśli macie teflonową patelnię nie powinno być problemu ;)

Pieczemy z każdej strony aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz