wtorek, 22 kwietnia 2014

Niezwykła babka marchewkowo-bananowa


Po klasycznym mazurku kajmakowym czas na jakieś nowości wielkanocne! W tym roku nie będzie klasycznej babki zastąpi ją rewelacyjna babka marchewkowo-bananowa z dodatkiem kokosu :) Przepis wrzucam już po wielkanocy gdyż ciasto jest idealne do sobotniej/niedzielnej kawki ;)

Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 125g cukru brązowego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 zgniecionego widelcem banana
  • 1 marchewka starta na "małych oczkach"
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych migdałów (mogą być inne orzechy)
  • 1 łyżka rodzynek (ja nie przepadam, ale można dodać więcej ;)
Dekoracja:
  • 1 tabliczka czekolady (u mnie gorzka 70%)
  • 2 łyżeczki masła
  • wiórki kokosowe

Jajka ubijamy z cukrem i olejem.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem

Suche składniki stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy już łyżką.
Kolejno dodajemy rozgniecione banany, startą marchewkę, bakalie.

Wlewamy masę do formy z kominem (można użyć keksowej) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką/bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok. 1h (sprawdzamy metodą patyczka).

Gdy babka ostygnie polewamy czekoladą (rozpuszczona w gorącej kąpieli z 2 łyżeczkami masła) i dekorujemy wiórkami. Przed polaniem czekolada powinna być chłodna.



2 komentarze: