Po klasycznym mazurku kajmakowym czas na jakieś nowości wielkanocne! W tym roku nie będzie klasycznej babki zastąpi ją rewelacyjna babka marchewkowo-bananowa z dodatkiem kokosu :) Przepis wrzucam już po wielkanocy gdyż ciasto jest idealne do sobotniej/niedzielnej kawki ;)
Składniki:
- 5 łyżek oleju
- 125g cukru brązowego
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 zgniecionego widelcem banana
- 1 marchewka starta na "małych oczkach"
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki posiekanych migdałów (mogą być inne orzechy)
- 1 łyżka rodzynek (ja nie przepadam, ale można dodać więcej ;)
Dekoracja:
- 1 tabliczka czekolady (u mnie gorzka 70%)
- 2 łyżeczki masła
- wiórki kokosowe
Jajka ubijamy z cukrem i olejem.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem
Suche składniki stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy już łyżką.
Kolejno dodajemy rozgniecione banany, startą marchewkę, bakalie.
Wlewamy masę do formy z kominem (można użyć keksowej) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką/bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok. 1h (sprawdzamy metodą patyczka).
Gdy babka ostygnie polewamy czekoladą (rozpuszczona w gorącej kąpieli z 2 łyżeczkami masła) i dekorujemy wiórkami. Przed polaniem czekolada powinna być chłodna.
O! Ciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń