wtorek, 22 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy


Dzisiaj przepis na mazurek kajmakowy - słodki i klasyczny idealny na wielkanocny stół i nie tylko ;) Kocham kajmak i mogłabym jeść łyżkami, hehe...

Kruchy spód:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
Masa:
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g masy kajmakowej krówkowej (Z Gostynia najlepsza!)
  • dekoracja:  płatki migdałowe i czekoladowe jajeczka


Z podanych składników na kruchy spód ugnieść ciasto - musi być jednolite.
Wkładamy go do lodówki na ok 1h.

Ciasto rozwałkować i przyciąć do wymiarów formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Z resztek uformować wężyk nałożyć na ciasto i docisnąć do ciasta widelcem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok 25 min. Poczekać aż ostygnie i nałożyć dżem a następnie delikatnie masę kajmakową.

Łatwiej będzie ją nałożyć gdy ją trochę podgrzejemy - będzie bardziej płynna.

Dekorujemy ciasto ;) (Płatki migdałowe podprażyłam wcześniej na patelni :)




2 komentarze:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę że na takie ciacho można skusić się nie tylko w święta, co kto woli ;) przepisów na blogu jest dosyć sporo więc można skorzystać z innych ;)

    OdpowiedzUsuń