Dzisiaj przepis na mazurek kajmakowy - słodki i klasyczny idealny na wielkanocny stół i nie tylko ;) Kocham kajmak i mogłabym jeść łyżkami, hehe...
Kruchy spód:
- 300g mąki pszennej
- 150g margaryny
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g masy kajmakowej krówkowej (Z Gostynia najlepsza!)
- dekoracja: płatki migdałowe i czekoladowe jajeczka
Z podanych składników na kruchy spód ugnieść ciasto - musi być jednolite.
Wkładamy go do lodówki na ok 1h.
Ciasto rozwałkować i przyciąć do wymiarów formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z resztek uformować wężyk nałożyć na ciasto i docisnąć do ciasta widelcem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok 25 min. Poczekać aż ostygnie i nałożyć dżem a następnie delikatnie masę kajmakową.
Łatwiej będzie ją nałożyć gdy ją trochę podgrzejemy - będzie bardziej płynna.
Dekorujemy ciasto ;) (Płatki migdałowe podprażyłam wcześniej na patelni :)
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane teraz czas na grilla, majówke.
OdpowiedzUsuńmyślę że na takie ciacho można skusić się nie tylko w święta, co kto woli ;) przepisów na blogu jest dosyć sporo więc można skorzystać z innych ;)
OdpowiedzUsuń