czwartek, 3 kwietnia 2014

Ryż curry po chińsku


Mam nadzieję że się wam spodoba mój pomysł na obiad. Nie jestem zwolennikiem fixów i gotowców, ale do tego dania wykorzystuje zawsze trochę fixu do dań chiński bądź przyprawy do dań chińskich :) Polecam wersję z fixem ;) Ryż oczywiście żółóciutki przyprawiony aromatycznym curry doskonale się komponuje z mieszanką warzyw i kurczaka :)

Składniki:
  • 100g (woreczek) ryżu białego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 200ml bulionu i przyprawa do dań chinskich lub fix do dań chinskich i woda
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 
  • 2 łyżeczki curry do ryżu

Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę lub cieniutkie paski i gotujemy w posolonej wodzie razem z ryżem.

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami.

Jeżeli używamy bulionu i przyprawy to wlewamy go do kurczaka i lekko przyprawiamy jeżeli gotowego fixu to przygotowywujemy wg przepisu na opakowaniu w naczyniu z kurczakiem.

Odsączony z wody ryż przyprawiamy 2 łyżeczkami curry i dokładnie mieszamy. Ważne żeby ryż był ciepły gdy dodajemy przyprawę bo tylko wtedy dobrze się połączą. 

Dodajemy ryż z warzywami i kukurydzę do kurczaka i wszystko mieszamy, doprawamy jeszcze przyprawą do dań chińskich (jeżeli tą opcje wybieramy) ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz