Składniki:
- 100g (woreczek) ryżu białego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
- 200ml bulionu i przyprawa do dań chinskich lub fix do dań chinskich i woda
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek,
- 2 łyżeczki curry do ryżu
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę lub cieniutkie paski i gotujemy w posolonej wodzie razem z ryżem.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami.
Jeżeli używamy bulionu i przyprawy to wlewamy go do kurczaka i lekko przyprawiamy jeżeli gotowego fixu to przygotowywujemy wg przepisu na opakowaniu w naczyniu z kurczakiem.
Odsączony z wody ryż przyprawiamy 2 łyżeczkami curry i dokładnie mieszamy. Ważne żeby ryż był ciepły gdy dodajemy przyprawę bo tylko wtedy dobrze się połączą.
Dodajemy ryż z warzywami i kukurydzę do kurczaka i wszystko mieszamy, doprawamy jeszcze przyprawą do dań chińskich (jeżeli tą opcje wybieramy) ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz