Dzisiaj słonecznie polecam makaron z pulpecikami z indyka. Doskonałe połączenie mięsa mielonego z indyka z pietruszką i pieczarkami. Malutkie pulpeciki doskonale komponują się z spaghettii sosem pomidorowym.
Składniki:
- ok. 150-200g makaronu spaghetti
pulpety (ok. 15 małych):
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółto jajka
- 5-6 dużych pieczarek (+olej, sól, pieprz, papryka czerwona słodka do podsmażenia)
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- 2 łyżki bułki tartej ( można dodać więcej jeśli pulpety nie będą się dobrze lepiły)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- sól i pieprz oraz bazylia
- 50ml passaty (mi akurat została w lodówce więc dorzuciłam:)
Pieczarki kroimy w drobne plasterki i podsmażamy z przyprawami. Pietruszkę siekamy bardzo drobno (ok 2 łyżki odkładamy do sosu). Wszystkie składniki na pulpety mieszamy razem w misce. Jeżeli pulpeciki nie będą chciały się lepić należy dodać bułki tartej. Następnie formujemy pulpety (moje były z ok. 1 łyżki mięsa) i podsmażamy aż się zarumienią z obu stron.Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z patelni wylewamy tłuszcz i wrzucamy na nią pomidory z zalewą, odłożoną pietruszkę i passatę. Chwilę gotujemy i wrzucamy pulpety.
Makaron gotujemy (al dente) wg przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz