środa, 23 kwietnia 2014

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym


Dzisiaj słonecznie polecam makaron z pulpecikami z indyka. Doskonałe połączenie mięsa mielonego z indyka z pietruszką i pieczarkami. Malutkie pulpeciki doskonale komponują się z spaghettii sosem pomidorowym.

Składniki:

  • ok. 150-200g makaronu spaghetti

pulpety (ok. 15 małych):

  • 250g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółto jajka
  • 5-6 dużych pieczarek (+olej, sól, pieprz, papryka czerwona słodka do podsmażenia)
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki bułki tartej ( można dodać więcej jeśli pulpety nie będą się dobrze lepiły)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku 
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • sól i pieprz oraz bazylia
  • 50ml passaty (mi akurat została w lodówce więc dorzuciłam:)

Pieczarki kroimy w drobne plasterki i podsmażamy z przyprawami. Pietruszkę siekamy bardzo drobno (ok 2 łyżki odkładamy do sosu). Wszystkie składniki na pulpety mieszamy razem w misce. Jeżeli pulpeciki nie będą chciały się lepić należy dodać bułki tartej. Następnie formujemy pulpety (moje były z ok. 1 łyżki mięsa) i podsmażamy aż się zarumienią z obu stron.Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Z patelni wylewamy tłuszcz i wrzucamy na nią pomidory z zalewą, odłożoną pietruszkę i passatę. Chwilę gotujemy i wrzucamy pulpety.

Makaron gotujemy (al dente) wg przepisu na opakowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz