środa, 2 kwietnia 2014

Muszle nadziewane mięsem mielonym i nie tylko


Makaron mogłabym jeść codziennie :) Pyszczne makaronowe muszle nadziewane wołowym mięsem mielonym z dodatkiem fasolki szparagowej kukurydzy i marchewki ;) Sycąca pychotka ;)

Składniki:

  • 20 dużych muszli makaronowych
  • 150-200g mięsa mielonego wołowego
  • 3 duże łyżki kukurydzy
  • garść fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 dużej pietruszki
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ok.100g)
  • 100-150 ml wody
  • przyprawy: do mięsa mielonego, oregano, czosnek


Muszle gotujemy wg przepisu na opakowaniu razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką. Około 4 min przed końcem gotowania wrzucamy fasolkę.

Mięso przyprawiamy i podsmażamy z odrobiną oleju/oliwy na patelni. Potem podlewamy wodą i dusimy aż woda odparuje i będzie miękkie. W szklance/miseczce mieszamy koncentrat z wodą i wlewamy do mięsa.

Oddzielamy warzywa od makaronu i dodajemy do sosu razem z kukurydzą. Całość mieszamy.

Muszle przelewamy zimną wodą. Do każdej wkładamy nadzienie.

Można zapiec je w piekarniku z serem żółtym lub mozzarellą ;) (wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy serem i zapiekamy 180st C przez 10 min)

7 komentarzy:

  1. Muszelki wyglądają cudownie - aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię makaron. Takie muszelki są wspaniałe i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają, na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, dziękuje! zróbcie na obiad napewno wszyscy będą zadowoleni ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. A na zimno można je podawać? Próbowała tak pani? Ciekawe czy będą takie dobre ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm nie próbowałam. Ale wydaje mi się że nie będą zbyt dobre. Na zimno polecam faszerowane tuńczykiem, porem, kukurydzą i majonezem :)

    OdpowiedzUsuń