W Sylwestrową noc zajadaliśmy się tym właśnie serniczkiem. Jest prosty do zrobienia, lekki i słodki. Ciasteczka oreo doskonale komponują się z masą serową, stają się miękkie i krojenie sernika nie sprawia najmniejszych trudności.
Składniki na spód (tortownica 24cm):
- 170g ciasteczek oreo
- 60g masła
Składniki na masę serową:
- 1kg twarogu sernikowego*
- 400ml śmietanki słodkiej 30% (lub 36%)
- 7 łyżeczek żelatyny**
- 8 łyżek wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 150g ciasteczek oreo
- +krem zdjęty z ciastek użytych na spód
*mój sernik był robiony z twarogu Piątnica, jest on gęsty i podana ilość żelatyny jest idealna do tego by sernik był odpowiedniej konsystencji.
**ilość żelatyny dostosowana do gęstości masy serowej, jeżeli używacie innego twarogu jej ilość może ulec zmianie
Spód - krem oddzielić od ciasteczek. Następnie rozdrobnić je w malakserze lub za pomocą blendera.
Masło roztopić - ostudzić i wymieszać dokładnie z ciastkami. Wyłożyć nimi dokładnie spód tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) i wsadzić do lodówki.
Żelatynę zalać wodą i zostawić by napęczniała.
Do sera dodajemy cukier, wyciągnięte z ciasteczek nadzienie i miksujemy.
Żelatynę podgrzać krótko w mikrofalówce by stała się płynna i dodać do twarogu.
Śmietankę ubić na sztywno i dodawać do sera delikatnie mieszając szpatułką. Na końcu dodać ciastka połamane na kawałki i delikatnie wymieszać.
Spód ciasta zalać masą twarogową wyrównać i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Wierzch ciasta dekorować wedle uznania. Ja rozkruszyłam na wierzch 3 ciasteczka.
Wygląda pysznie :0
OdpowiedzUsuń