wtorek, 5 stycznia 2016

Sernik Oreo bez pieczenia




W Sylwestrową noc zajadaliśmy się tym właśnie serniczkiem. Jest prosty do zrobienia, lekki i słodki. Ciasteczka oreo doskonale komponują się z masą serową, stają się miękkie i krojenie sernika nie sprawia najmniejszych trudności.

Składniki na spód (tortownica 24cm):

  • 170g ciasteczek oreo
  • 60g masła


Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu sernikowego*
  • 400ml śmietanki słodkiej 30% (lub 36%)
  • 7 łyżeczek żelatyny**
  • 8 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g ciasteczek oreo
  • +krem zdjęty z ciastek użytych na spód


*mój sernik był robiony z twarogu Piątnica, jest on gęsty i podana ilość żelatyny jest idealna do tego by sernik był odpowiedniej konsystencji.
**ilość żelatyny dostosowana do gęstości masy serowej, jeżeli używacie innego twarogu jej ilość może ulec zmianie

Spód - krem oddzielić od ciasteczek. Następnie rozdrobnić je w malakserze lub za pomocą blendera.
Masło roztopić - ostudzić i wymieszać dokładnie z ciastkami. Wyłożyć nimi dokładnie spód tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) i wsadzić do lodówki.

Żelatynę zalać wodą i zostawić by napęczniała.

Do sera dodajemy cukier, wyciągnięte z ciasteczek nadzienie i miksujemy.

Żelatynę podgrzać krótko w mikrofalówce by stała się płynna i dodać do twarogu.

Śmietankę ubić na sztywno i dodawać do sera delikatnie mieszając szpatułką. Na końcu dodać ciastka połamane na kawałki i delikatnie wymieszać.

Spód ciasta zalać masą twarogową wyrównać i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

Wierzch ciasta dekorować wedle uznania. Ja rozkruszyłam na wierzch 3 ciasteczka.



1 komentarz: