wtorek, 15 grudnia 2015

Pierniki PEPPARKAKOR / Szwedzkie pierniczki




W tym roku pierniczki szwedzkie będą u nas na stole obok tych nadziewanych. Pierniczki są aromatyczne i chrupiące, cieniutkie :) Jeżeli będą twarde to polukrujcie a do Wigilii będą miękkie na pewno.


Składniki:
  • 100g płynnego miodu
  • 100g cukru
  • 125g masła
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • 550g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • lukier/czekolada
  • posypki/groszki/cukrowe dekoracje
  • barwniki do lukru
  • kolorowe cukrowe pisaki

Miód, cukier, mało i przyprawę do piernika rozpuszczamy w gorącej kąpieli.
Masa musi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wtedy dopiero dolewamy śmietankę.
Do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 

Wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i wkładamy na noc do lodówki.
Następnie wałkujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ulubione kształty za pomocą foremek.

Pieczemy w temp 180st C przez ok 10-15 min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz