W tym roku pierniczki szwedzkie będą u nas na stole obok tych nadziewanych. Pierniczki są aromatyczne i chrupiące, cieniutkie :) Jeżeli będą twarde to polukrujcie a do Wigilii będą miękkie na pewno.
Składniki:
- 100g płynnego miodu
- 100g cukru
- 125g masła
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 550g mąki tortowej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- lukier/czekolada
- posypki/groszki/cukrowe dekoracje
- barwniki do lukru
- kolorowe cukrowe pisaki
Miód, cukier, mało i przyprawę do piernika rozpuszczamy w gorącej kąpieli.
Masa musi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wtedy dopiero dolewamy śmietankę.
Do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i wkładamy na noc do lodówki.
Następnie wałkujemy je na grubość ok 3 mm i wykrawamy ulubione kształty za pomocą foremek.
Pieczemy w temp 180st C przez ok 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz