czwartek, 10 grudnia 2015

Pudding CHIA z musem bananowym



CHIA - pierwszy pudding i na pewno nie ostatni. Te małe ziarenka są naprawdę smaczne :) Doskonale nadają się na śniadanie! Na zdrowy deser także. Koniecznie musicie ich spróbować. A mało tego że smaczne to jeszcze baaaardzo zdrowe. Jeżeli macie chwilę poczytajcie poniżej jakie są zdrowe. Jeśli nie uwierzcie na słowo i wrzućcie do jadłospisu.

Składniki na 1 porcję:

  • 250ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan (rozgnieciony widelcem lub rozdrobniony blenderem)


Najlepiej pudding przygotować wieczorem. Będzie idealny na śniadanie, bo zdąży stężeć.

Nasiona mieszamy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. PO ok 20 min. wkładamy do lodówki i śniadanie gotowe.

Zaraz przed zjedzeniem. Na na wierzch nakładamy mus bananowy i gotowe :)





  • Nasiona chia są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 
  • Źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E – zwaną witaminą młodości oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Charakterystyczna dla nasion chia jest wysoka zawartość łatwoprzyswajalnego białka (ok. 20%) rozpuszczalnego w wodzie.
  • Niemal 25% nasion chia to błonnik, który korzystnie wpływa na układ trawienny. Duże ilości błonnika polecane są dla osób odchudzających się i przechodzących na dietę, ponieważ poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Nasiona chia wspomagają układ trawienny, pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na długi czas.
  • Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, to znaczy, że są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1. 
  • Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów.
  • Wzmacniają układ immunologiczny dzięki zawartym w nich flawonoidom, które działają jak przeciwutleniacze, a ich wysoka zawartość zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą).
  • Nasiona chia zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, mają działanie antyarytmiczne. 
  • Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.
  • Chia jest bardzo skutecznym suplementem diety zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży. Zapewnia także właściwy wzrost i regenerację tkanek, a więc polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

2 komentarze: