środa, 9 grudnia 2015

Pierniczki nadziewane / Pierniczki alpejskie



W tym roku będzie dużo pyszność i nowości na Wigilijnym stole. Przygotowania ruszyły pełną parą! Z siostrą upiekłyśmy na początek kruche ciasteczka na jej bożonarodzeniowy kiermasz w szkole. Teraz czas na pierniczki którymi będą zajadać się domownicy. Na pierwszy rzut idą te nadziewane marmoladą. No cóż mogę powiedzieć - mięciutkie, oblane czekoladą, pachną świętami. Przepis nie jest trudny samo wykonanie także to ozdobienia wystarczy glazura czekoladowa.

Przepis pochodzi z tej strony klik. Ja dodałam więcej mąki. Następnego dnia po tym gdy ciasto odstało swoje okazało się że moje jest bardzo klejące.

Pierniczki można piec "na ostatnią chwilę" gdyż są mięciutki od razu.

Składniki: (ok. 50 pierniczków)

  • 1 szklanka miodu (200ml)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 125g masła
  • 1/2 kg mąki pszennej (+ ok 2 szklanki*)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
  • marmolada/powidła/marcepan
  • lukier/polewa czekoladowa


Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z kakao.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy masło z miodem. Potem śmietanę.

Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie rzadkie i lejące ale bez obaw. Odkładamy je w chłodne miejsce na 24h.
*Po tym czasie dodałam więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było rzadkie. Jeżeli wasze będzie się łatwo wałkować nie musicie dodawać więcej mąki.

Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Najlepiej zrobić to na blacie lekko oprószonym mąką. Następnie wycinamy kształty. Na jeden kawałek dajemy marmoladę czy powidła, nakładamy drugi taki sam kształt ta niego i zalepiamy delikatnie jak pieroga (zdjęcia poniżej). Marmolada może nawet wystawać na pewno nie będzie się przypalać podczas pieczenia bo czas jest krótki.

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy w 180st C przez ok. 10 min.

Gotowe dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową ( na 100g czekolady ok 2 łyżki masła).

Do polania pierniczków zużyłam 2 tabliczki czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz