Przez długi czas nie doceniałam polędwiczek więc teraz nadrabiamy i jemy częściej. Dzisiaj wersja szpinakowa podana z makaronem.
- 300g polędwiczki wieprzowej
- 200g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 200ml śmietanki 18%
- świeżo mielona sól i pieprz, majeranek, 1 łyżka sosu sojowego
Polędwiczki pokroić w plasterki ok. 1cm. Rozklepać lekko tłuczkiem lub nawet ręką. Przyprawić i odstawić.
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Gdy się podsmażą dorzucamy szpinak i śmietankę całość doprawiamy do smaku i chwilę dusimy. Sos odstawiamy.
Teraz na patelni lądują polędwiczki. Jednak nie smażymy ich zbyt długo żeby nie były zbyt suche.
Na patelnię z polędwiczkami dodajemy sos - całość dusimy ok 1-2 min.
My jedliśmy z dodatkiem makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz