Ciasto powstaje błyskawicznie! :) Pachnie cynamonem i kardamonem.. Wielbiciele szarlotek i jabłeczników na pewno zostaną zaspokojeni.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g serka homogenizowanego ( użyłam rolmlecz waniliowy)
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
- 6 jabłek
- ulubiony dżem (u mnie domowy porzeczkowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Mąkę, masło, 1/2 szklanki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy na jednolite ciasto. Dodajemy śmietanę i serek i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolita kula ciasta.
Dzielimy ciasto na dwie części. Najpierw jedną należy cieniutko rozwałkować i płożyć nią blachę (20x35) z papierem do pieczenia.
Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące dodajcie trochę mąki.
Następnie obieramy jabłka, przecinamy na połówki, usuwamy gniazda i wykładamy dżemem.
Jabłka układamy na cieście dżemem do spodu.
Pozostały cukier mieszamy z płaską łyżeczka cynamonu i kardamonu (u mnie był w ziarenkach, rozgniotłam je nożem aby wydobyć aromat). Tak przygotowanym cukrem posypujemy jabłka.
Wałkujemy drugą część ciasta, układamy na jabłka i sklejamy boki ciasta.
Wkładamy do piekarnika 180st C na 50-60 min., aż wierzch się ładnie zarumieni.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
pyszności! ;) takie ciasta są najlepsze;) zapraszam na moje przepisy na ''ciasta z jabłkami'' w tym ciasta Anastazji;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20z%20jab%C5%82kami