Bardzo lubię śliwki, a ciasto śliwkowe to jedno z moich ulubionych w sezonie. Te jest wilgotne, lekkie i bardzo smaczne. Znika bardzo szybko ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250g masła
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 700g śliwek bez pestek, przekrojonych na pół
Masło roztapiamy na małym ogniu, uwaga żeby się nie zagotowało.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania puszystej białej masy.
Roztopione i ostudzone masło dodajemy do masy jajecznej, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Dodajemy do masy jogurt i całość mieszamy.
Wylewamy na blachę (24x35cm) ja nie smarowałam niczym bo użyłam silikonowej. Jeżeli używacie innej radzę posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Na wierzch ciasta układamy śliwki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175st C.
Czas pieczenia ok. 45-60 min - do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam, jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuń25x35cm :) już dopisuję :)
Super ciacho właśnie upiekłam dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
Usuń