Mama wpadła na pomysł zrobienia dżemu z cukinii. Okazało się że w internecie można znaleźć sporo przepisów. Od babci dostałam sporo pięknych dorodnych cukinii, część poszła na leczo, ale ileż można.. ;) Reszta znalazła się w słoikach w formie dżemu. Smak jest tak naprawdę taki jaka będzie galaretka - ja zdecydowałam się na agrestową.
Z podanej ilości wychodzi około 2l dżemu - ilość słoików zależy od ich pojemności ;)
Składniki:
- 2,5kg cukinii ( waga już obranej i wydrążonej)
- 400g cukru
- 2 galaretki agrestowe
Cukinie obrać, wydrążyć, pokroić w mniejsze kawałki, zalać szklanką wody i gotować (na małym ogniu) do miękkości. Mieszać od czasu do czasu.
Ja odsączyłam prawie całą wodę i zblendowałam resztę.
Następnie dodać do musu galaretkę i cukier. Gotować na małym ogniu przez 15 min.
Powstały dżem włożyć do słoików, mocno i szczelnie zakręcić i obrócić do góry dnem.
Zostawić najlepiej na całą noc do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz