czwartek, 6 lipca 2017

Brownie z truskawkami




Jedno z naszych ulubionych ciast :) Obłędnie czekoladowe, ciężkie, mokre i przepyszne brownie. To ciasto polubi każdy czekoladoholik, jest idealne do filiżanki kawy czy kakao lub po prostu do szklanki mleka. Mamy sezon ana truskawki które doskonale komponują się z gorzką czekoladą i stanowią smaczny dodatek do tego ciasta.

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 130g mąki pszennej


Dodatkowo:

  • 7-8 truskawek
  • 50g gorzkiej czekolady


Masło rozpuszczamy razem z czekoladą na malutkim ogniu, dodajemy kakao mieszamy i odstawiamy.

W misce ubić jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masę wlać do blaszki - ja użyłam silikonowej okrągłej foremki o średnicy 26 cm. Na wierzch układamy truskawki pokrojone w plasterki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekolady.

Pieczemy w temperaturze 160st C przez ok. 30-35 min. Ciasto powinno być od spodu i po bokach bardziej wypieczone a w środku wilgotne.





2 komentarze:

  1. Brownie i truskawki? Jestem na tak! Super połączenie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak zużyje 9 truskawek to wyjdzie przepis ?

    OdpowiedzUsuń