sobota, 12 listopada 2016

Ciastka z otrębami gryczanymi masłem orzechowym i żurawiną



Kolejny przepis na ciasteczka z dodatkiem otrębów. Są jeszcze bardziej chrupkie niż też otrębami orkiszowymi. Wydaje mi się że to zasługa tego iż te otręby gryczane nie są uprażone i większe niż te z orkiszu ;) Chrupiące, orzechowe i świeże przez 3 dni - tyle udało im się u nas przetrwać ;)

Składniki na około 25-30 sztuk:

  • 125g zimnego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru ( możecie użyć mniej w zależności od tego jak słodkie ciasteczka lubicie)
  • 3/4 szklanki posiekanej żurawiny


Wszystkie składniki oprócz żurawiny zagniatamy w jednolitą kulę ciasta.
Żurawinę siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta.

Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, układamy w odstępach ok 1 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12-15 min. aż boki ciasteczek się zarumienią.





6 komentarzy:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda ze porcja tylko 23-30 szt. Zależy mi na 31 ciastkach. Co zrobic ?

    OdpowiedzUsuń