piątek, 11 listopada 2016

Ciasteczka z otrębami orkiszowymi



W taką jesienną szarą pogodę nic innego nie pozostaje jak umilić sobie czas... Ciepła herbata lub kawa i do tego ciasteczka, maślane, chrupiące, domowe. I właśnie takie są te z dodatkiem otrębów orkiszowych! Koniecznie użyjcie masła a nie margaryny wtedy na pewno ciastka nie stracą chrupkiego smaku :) Jako dodatku możecie użyć jak ja suszonej żurawiny jeśli akurat nie macie zamieńcie na rodzynki lub po prostu pomińcie dodatki :)

Składniki na 25-30 ciasteczek:

  • 1 jajko
  • 130g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrębów orkiszowych prażonych
  • 1/2 szklanka żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki oprócz żurawiny zagniatamy w jednolite ciasto.
Żurawinę siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto wkładamy na 15 min do lodówki, nie jest to jednak konieczne.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i układamy ciasteczka w odstępach około 1 cm od siebie. Oczywiście nie zapomnijcie wyłożyć blaszki papierem do pieczenia ;)

Pieczemy 180st C około 12-15 min. Brzegi powinny się zarumienić.




1 komentarz:

  1. Mniam, nie ma jak ciasteczko do herbatki po długim, męczącym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń