Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny! Koniecznie musicie spróbować są chrupkie i świeże nawet następnego dnia - sprawdziłam bo kilka przetrwało ;)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 130g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki posiekanej żurawiny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie zagnieść.
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta na samym końcu, dokładnie wymieszać.
Masę włożyć do lodówki na 30 min.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, formujemy kulki i następnie rozpłaszczamy, układamy w odległości około 1 cm.
Pieczemy 180st C około 12-15 min. Aż się brzegi zarumienią ;)
Jakie fajne są te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/