czwartek, 3 listopada 2016

Ciasteczka z żurawiną



Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny! Koniecznie musicie spróbować są chrupkie i świeże nawet następnego dnia - sprawdziłam bo kilka przetrwało ;)


  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie zagnieść.
Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do ciasta na samym końcu, dokładnie wymieszać.

Masę włożyć do lodówki na 30 min.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, formujemy kulki i następnie rozpłaszczamy, układamy w odległości około 1 cm.

Pieczemy 180st C około 12-15 min. Aż się brzegi zarumienią ;)



1 komentarz:

  1. Jakie fajne są te ciasteczka! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń