wtorek, 23 września 2014

Pstrąg czosnkowo koperkowy z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami



Pyszniutki i soczysty pstrąg królem niedzielnego obiadu :) Bardzo lubimy ryby więc staramy się często jeść. Pstrąg jest maślany i czosnkowo koperkowym aromatem - to musi smakować. Dodatkiem są pieczone ziemniaczki i zdrowe warzywa - brokuł, kalafior i marchewka.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi patroszone
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 plastry masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • cytryna lub limonka do skropienia
  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków Prymat
  • brokuł
  • kalafior marchewka
Pstrąg dokładnie myjemy do środka wkładamy kawałek masła (grubość jakieś 3 mm), łyżkę koperku, 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pstrągi kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, solimy jeszcze z wierzchu i wkładamy do piekarnika. U mnie jest to 195st C na 25-30. Po tym czasie wyjmuję i sprawdzamy czy rybka jest już dobra ale zwykle taki czas jest wystarczający.


Zimniaki obieram i kroję na ósemki i najpierw gotuję al dente w posolonej wodzie a potem przyprawiam i podsmażam na oleju rzepakowym tak jest szybciej. Ale można je też zapiekać w piekarniku.

Warzywa gotuję w posolonej wodzie.

Na talerz wykładamy rybkę, ziemniaczki i warzywa. Obok kładziemy cytrusa - gdy byliśmy na Cyprze do każdej potrawy mięsnej czy rybnej dostawaliśmy właśnie limonkę do skropienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz