Sezon na jabłka ciągle w pełni a mnie naszła ochota na ciasto ;) Chciałam zrobić coś na szybko więc trochę pomieszałam przepis na ciasto z malinami z przepisem mojej mamy na jabłecznik. Ciasto kruche z warstwą jabłek, budyniową lekką pianką i wykończone kruszonką.. Z mocnym aromatem cynamonowo-kawowym. Idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto:
- 220g masła (kostka) zimnego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
- 10 średnich jabłek
- cynamon
- 1 łyżka kawy mielonej
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka, mąkę, sodę, masło i cukier zagniatamy. Bardzo dokładnie by powstała jednolita kula ciasta.
Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3.
W mniejszej kuli robimy na środku dziurkę wsypujemy kakao i całość dokładnie zagniatamy. Oba kawałki ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Formę (moja 20 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dużych oczkach tarki ścieramy białe ciasto równomiernie na całej formie. Lekko ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika 180st C na 20 min.
W czasie gdy ciasto się piecze obieramy jabłka i trzemy na dużych oczkach tarki. Następnie trzeba się pozbyć nadmiaru soku żeby nie wyszedł zakalec. I tutaj domowa metoda mojej mamy - wygniatamy rękami jabłka dzięki czemu uzyskujemy GRATIS w postać świeżo wyciśniętego soku jabłkowego domowy EKO produkt :)
Gdy ciasto się podpiecze wyjmujemy z piekarnika i zabieramy się za zrobienie pianki budyniowej.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo i cały czas miksujemy. Na samym końcu budyń i tutaj uwaga z obrotami najlepiej na wolnych żeby pianka nie "wybuchła" ;)
Bardzo ciekawy sposób na jabłecznik :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie musi być przepyszny
OdpowiedzUsuńZjadłabym, kawałeczek)
Pozdrawiam